ŠTA SE DEŠAVA AKO NE IZVEDEMO KOMPLETAN HIDROIZOLACIONI SENDVIČ NA TERASI

IZOSTAVIMO PARNU BRANU

 

IZRADA NOVOG RAVNOG KROVA-PROHODNE TERASE

Nažalost naši majstori, preduzimači i arhitekte iz ne znanja ili štednje ne urade ovaj KROVNI SENDVIČ kompletan, pa nam 90% svi ravnih krovova i terasa cure.

AKO IZOSTAVIMO PARNU BRANU, TERASA ĆE CURETI I KAD KIŠA NEPADA.

Na ravnoj terasi temperatura je zimi u minusu a u prostoriji ispod terase je u plusu.

LETI JE TEMPERATURA NA TERASI VEĆA, A U PROSTORIJI ISPOD TERASE MANJA.

TAKO DA DOLAZI DO KONDEZA KOJI SE STVARA U KROVNOM SENDVIČU -TERASI, u TERMO IZOLACIJI KOJA JE IZNAD PARNE BRANE.

DA SHVATIMO STA JE KONDEZ i KOLIKO JE OPASAN za nas krovni sendvič: KAD LETI NEPADA KIŠA, A MI POPIJEMO

PIVO PA OSTAVIMO FLAŠU NAPOLjE, U NjOJ ĆE SE ZA 24 časa STVORITI KONDENZ i ako je staklo vodonepropusno.

PRIMER KONDENZA ZIMI, KAD NE PADA KIŠA NI SNEG, ZBOG RAZLIKE TEMPERATURA SPOLJA UNUTRA GDE JE TOPLO NA PROZORSKOM OBIČNOM STAKLU OD 3. milimetra, sa unutrašnje strane stakla pojaviće se kapljice kondenzne vode.

KONDENZ NA BRDOVITOM BALKANU-SRBIJI koja je (2. temperaturna zona) NA jedan metar kvadratni SENDVIČA RAVNE TERASE STVORI SE U TERMOIZOLACIJI 140 grama/ m2 KONDENZNE VODE za 24. časa, PUTA 30. dana u MESECU 140.gr. VODE x 30.dana = 4,2 litra vode mesečno po m.2 4,2 litra vode mesečno x PUTA 12. meseci = 50,4 litra vode po m2 terase.

AKO TERASA IMA 100. m2 x 50,4 litara/m2 = 5040 litara vode godišnje

POD DEJSTVOM ZEMLJINE TEŽE TA VODA UNIŠTAVA BETONSKU TAVANICU, ALI I PROSTORIJU ISPOD TERASE, I LJUDE KOJI ŽIVE U NJOJ

AKO NEMA PARNE BRANE VODA CURI I KAD KIŠA NEPADA, A DA JE IZVEDENA PARNA BRANA, SA PAROOTPARIVAČIMA ISPOD TERMOIZOLACIJE U SENDVIČU TERASE KONDENZNA VODA NEBI MOGLA DA PRODRE O PROSTORIJU ISPOD TERASE, VEĆ BI PREKO PAROOTPERIVAČA ISPARILA ZATO IMAMO 12. PUTA VIŠE OBOLELIH OD DISAJNIH PUTEVA OD EVROPE (ZABORAVIMO PARNU BRANU)

DA TERASA NE CURI MORA SE IZVESTI KOMPLETAN HIDROIZOLACIONI SENDVIČ SASTAVLjEN OD SLEDEĆIH SLOJEVA:

-Preko betonske ploče po celoj površini izvodimo PARNU BRANU (hidroizolaciju koja ne propušta kondenznu vodu) i POSTAVLJAMO PAROOTPARIVACE.

-Preko parne brane izvodi se dva sloja termoizolacije 5+4cm (poliuretana, porofena ili stirodura)

-Preko termoizolacije izvodi se sloj za pad od sitnozrnog betona minimalne debljine 4cm. Na svaki metar dodaje se 1,5cm za pad.

-Preko sloja za pad-izvodi se sloj za izjednačenje paro pritiska (hidroizolaciona rolna koja je za podlogu zavarena 25%,sa preklopima 100% zavarenim.

-Preko sloja za izjednačenje pritiska izvodi se HIDROIZOLACIJA protiv atmosferilija (kiša,sneg i led)

-U HIDROIZOLACIJU se ugradjuju slivnici,štucne,i okapnica za odvodjenje vode sa hidroizolacije, RAVNE TERASE.

-Preko hidroizolacije se ugradjuje-klizni sloj,usuvo dva sloja (PE-folije).

-Preko kliznog sloja ugradjuje se sloj sitnozrnog betona minimalne debljine 4cm (sitnozrni beton preko hidroizolacije na svaki metar u oba pravca mora imati fugu (diletaciju) zbog dejstva hladnoće i toplote – ŠIRENjE i SKUPLjANjE materijala.

-Preko sitnozrnog betona lepimo lepkom keramičke pločice čije fuge se obradjuju fugomalom,a na svaki metar (u oba pravca,po dužini i širini) FUGA na pločicama se ispunjava TRAJNO ELASTIČNO PLASTIČNIM GITOM ZBOG ŠIRENJA I SKUPLJANJA MATERIJALA KOD TEMPERATURNIH RAZLIKA.

Nažalost naši majstori,preduzimači i arhitekte iz neznanja ili štednje ne urade ovaj KROVNI SENDVIČ kompletan,pa nam 90% svi ravnih krovova i terasa cure.

Da bi se detaljnije upoznali sa problemima ravnih krovova terasa-problemima hidroizolacije, termoizolacije i kondenza posetite stranice našeg sajta RAVNI KROVOVI

(NE POSTOJI DETALJ NA VAŠOJ TERASI KOJI NIJE DETALJNO OBRAĐEN).